Kadınlarda daha fazla oranda görülen, depresyon (depresif bozukluk), bireyin kendini nasıl hissettiğini, düşündüğünü, davrandığını ve dünyayı nasıl algıladığını olumsuz yönde etkileyen yaygın ve ciddi bir ruhsal bozukluktur.

Depresyonun Görülme Oranı

Bazı anket araştırmalarına, yetişkinlerde nerede ise her 10 kişiden 3 kişide yaşamlarının bir evresinde depresyon tanısı konmuş. Yaklaşık her 6 kişiden 1 kişi de anlık olarak depresyon yaşadıklarına sonuçlar ortaya çıkmış.

Depresyonun her yaşta görülebilir olmasına rağmen, genellikle olarak, kişilerin ergenlik dönemlerinin sonlarına doğru, 20 yaşlarda ortaya çıkmaya başlayan, psikolojik bir sorundur.

Konya da Moral Psikoloji olarak, hafif, orta ve intihar düşüncesine kadar götüren, ağır depresyon sorunu ile bizlere danışan bireyler ile, alanında uzman klinik psikologlarımızın uyguladığı, yüz yüze ve online psikoterapi yöntemleri ile profesyonel olarak destek sağlanmaktadır.

Depresyon nedir?

Depresif bozukluk (depresyon olarak da bilinir) yaygın bir ruhsal bozukluktur. Uzun süreler boyunca depresif bir ruh hali veya aktivitelerden zevk almama veya ilgi duymama durumunu içerir. Depresyon bazı psikolojik ruhsal değişimlerden farklı olarak, aile, arkadaşlar ve toplumla ve hatta kişinin eğitimi ve işi ile ilgili yaşamını da etkileyebilir.

Herkes depresyona girebilir. Yaşamında geçmişte veya anlık olarak ciddi travmalar, stresli olaylar ((işsizlik, yas, hastalık…) yaşayan insanların depresyona girme olasılığı daha yüksektir. Olumsuz yaşam olayları travmatik olaylar)

Psikolojik bozukluk hali olan depresyon yaşayan insanların bir çoğu, ekonomik yetersizlik veya Konya da depresyon yaşayan bir çok danışanımızda da fark ettiğimiz bir durum olarak, toplumda damgalanma endişesi depresyon tedavi olmamaktadırlar.

Depresyon Belirtileri

Depresif bir dönem sırasında kişi; üzgün, sinirli, boş hissetme, aktivitelere karşı zevk alamama, ilgi kaybı gibi ruh halleri yaşar. Bu haller nerede ise her gün, en az iki hafta boyunca, günün çoğunda sürer. Ayrıca görülen depresyon belirtileri şunlardır:

Konsantrasyon düşüklüğü, suçluluk duygusu, değersiz hissetme, geleceğe dair umutsuzluk, iştah-uyku bozukluğu, yorgun ve enerjisinin düşük olduğunu hissetme, dikkat dağınıklığı, ağır hallerde intihar düşüncesi, çabuk sinirlenme, sebepsiz yere gülme, dürtüsel pervasız tavırlar gibi olumsuz duygular…

Depresyon, toplumda, evde, işte ve okulda olmak üzere hayatın her alanında zorluklara neden olabildiği için Konya da uzman klinik psikologlarımız profesyonel destek almak için randevu almak için geç kalmamanızı öneriyoruz.

Deprosyonu önleme programlarının depresyonu azalttığı gösterilmiştir. Depresyonu önlemeye yönelik etkili toplum yaklaşımları arasında çocuklarda ve ergenlerde olumlu başa çıkma örüntüsünü geliştirmek için okul tabanlı programlar yer alır. Davranışsal sorunları olan çocukların ebeveynleri için müdahaleler ebeveynlerin depresif semptomlarını azaltabilir ve çocukları için sonuçları iyileştirebilir. Yaşlı kişiler için egzersiz programları da depresyonun önlenmesinde etkili olabilir.

Depresyon Tanı ve Tedavisi

Depresyon için etkili tedaviler vardır. Bunlara psikolojik tedavi ve ilaçlar dahildir. Psikolojik tedaviler depresyon için ilk tedavilerdir. Orta ve şiddetli depresyonda antidepresan ilaçlarla kombine edilebilirler. Hafif depresyonda antidepresan ilaçlara gerek yoktur.

Psikolojik tedaviler yeni düşünme, başa çıkma veya başkalarıyla ilişki kurma yolları öğretebilir. Depresyon için etkili psikolojik tedaviler için, bilişsel davranışçı terapi, kişiler arası psikoterapi, problem çözme terapisi gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Antidepresanlar çocuklarda depresyon tedavisinde kullanılmamalı, ergenlik dönemindekilerde ise birinci basamak tedavi seçeneği olmamalıdır; ergenlik dönemindekilerde ise daha dikkatli kullanılmalıdır.

Depresyonda olan biri ne yapmalı?

Kişisel bakım, zevk aldığınız aktivitelere devam etmek, arkadaşlarınız ve ailenizle iletişim içinde olmak, yürüyüş-egzersiz yapmak, düzenli yeme ve uyuma, alkol vb uyuşturuculardan uzak kalmak, güvendiğiniz birisi ile duygularınızı paylaşmak, depresyon belirtilerini yönetmede ve genel refahı desteklemede önemli bir rol oynayabilir.

İntihar düşünceleriniz varsa:

  • Yaşadığınız depresyon rahatsızlığını, birçok insanında yaşadığı ve yadım-destek aldığını unutmayın.
  • Güvendiğiniz birisi ile hissettiklerinizi konuşun
  • Bir doktor, psikolog veya danışmana başvurun
  • Bir destek grubuna katılın.

Kendinize zarar verme tehlikesi varsa acil durum servislerini arayın.

Konya Depresyon Tedavisi

Konya Moral Psikoloji olarak, uzman klinik psikologlarımız ve psikolojik danışmanlarımız, depresyon tedavisi ve terapisi için bizlere başvurarak profesyonel destek almaktadır. Depresyon belirtilerinden şüpheleniyorsanız, lütfen RANDEVU almak için bizimle iletişime geçiniz. Geç kalmayınız.

Konya Moral Psikoloji olarak alanında uzman klinik psikolog ve psikolojik danışmanlarımızdan, yüz yüze veya online olarak, uygun fiyatlar ile profesyonel terapi desteği almak için RANDEVU alabilir bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bağlantılar