Disparoni, ‘erkekte ya da kadında cinsel ilişkiye, sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde eşlik eden genital ağrının olması’ seklinde tanımlanmaktadır. Cinsel ilişkide yaşanan ağrı; cinsel ilişki sırasında acı, ağrı, batma ve yanma gibi kişiyi huzursuz eden şikayetlerin bütününe verilen addır. Cinsel ilişki esnasında ağrı yaşama durumuna ise ağrılı cinsel ilişki veya disparoni adı verilmektedir. Ağrının tekrarlayıcı olması tanı koymada önemli bir kriterdir. Kısa süreli ve geçici olan ağrılar disparoni olarak kabul edilmezler. Kadınlarda daha sık görülür ve ağrıyı, “genital bölgede basınç”, “yırtılma”, veya “yanma hissi” olarak tarif ederler. Disparoni, erkeklerde kadınlara oranla daha az görülmektedir ve çoğunlukla peyronie (üretranın darlığına bağlı), prostatit veya gonore, herpes enfeksiyonu gibi tıbbi bir durumla ilişkilidir. Orgazm öncesinde oluşan vazokonjesyon nedeni ile kişi rahatsızlık duyabildiği gibi bazı erkekler nadiren de olsa ejakülasyon sonrası ağrı duyabilirler. Cinsel eylemle ilgili çatışmalara ya da bazı antidepresan ilaçların yan etkilerine bağlı olarak perinal kaslar istemsiz olarak kasılabilmektedir ve bu kasılmalar da ağrıya neden olabilmektedir. Ağrılı cinsel birleşme, nadir görülen bozukluklardandır. Genellikle üretra, prostat ve mesane enfeksiyonu gibi durumlara bağlı oluşur. Bu tür sorunu olan erkekler cinsel birleşme sonrası peniste yanma hissinden yakınırlar. Bazen tamamen sağlıklı erkeklerde de ejekülasyon sonrası penis başında aşırı duyarlılık ve ağrı olabilir. Kaplan, ağrılı ejekülasyon ya da ejekülasyon sonrası oluşan ağrıyı, erkeğin ejekülasyonla ilgili kaygısı nedeniyle perine kaslarında spazm oluşmasına bağlamıştır. Disparoni yüzeysel ve derin olmak üzere 2 türe ayrılmaktadır. Yüzeyde oluşan disparonide penis vajinaya girerken ağrı hissi yaşanır. Derin disparonide ise cinsel birliktelik ilerledikçe kasık ağrısı ya da karın ağrısı gerçekleşir.

Disparoni Tipleri:
 Primer: Şikayetle ilk cinsel ilişkiden itibaren vardır.
 Seconder: Şikayetler sonradan ortaya çıkmıştır.
 Yüzeysel: Vajina girişinde ortaya çıkan ağrı vardır. Genelde kızlık zarının yapısı,
yeterli ıslanma olmadan ilişkiye girmeden kaynaklanır.
 Derin: Penisin girmesiyle vajinanın derinlerinde ve alt karın bölgesinde ortaya çıkar.

 Disparoni Nedenleri: 
Basit bir anatomik problemden karmaşık psikolojik nedenlere kadar birçok değişkene bağlı olarak ortaya çıkar. Nedeni sadece üreme organı kaynaklı olabileceği gibi, sindirim sistemi hastalıkları, böbrek ve idrar yolları hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları, ruhsal hastalıklar gibi nedenlerde olabilir. Psikolojik nedenler; cinsel ilişkide ağrıların yaklaşık %30’u genellikle vajinismus gibi psikolojik nedenlerden ötürü meydana gelir. Vajinismus ilişki sırasında istemsiz olarak vajinal kasların kasılması durumudur. Bu durumda penisin vajinaya girişi zorlaşır ve kişide ağrı veya acıya neden olur. Ağrı hissi yaşandıkça kasılmalar daha da artar ve bu süreç bu şekilde tekrarlanmaya devam eder. Ayrıca ilişkide ön sevişmenin olması gerektiği gibi gerçekleşmemesi ya da uyarılmanın eksik olması durumunda vajina yeteri kadar ıslanmayabilir. İlişkinin kendi akışına bırakılmamasıyla gerçekleşen bu durumlar ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilirler. Fiziksel nedenler; Vajinit (Vajinal enfeksiyon), vulvar vestibulit sendrom), vulvit gibi dış genital bölge enfeksiyonları, vajinaya daraltma ameliyatı gibi yapılan cerrahi müdahaleler, doğumdan sonra dikişlerin gerektiği gibi iyileşememesi, doğuştan gelen kızlık zarı anomalileri, bartholin bezi ve kistleri, HPV enfeksiyonuna bağlı nedenler, HSV enfeksiyonu, Menopoz sürecinde meydana gelen vajinal kuruluk sorunu şeklindedir. Konya Klinik Psikolog.

Disparoni Tedavi Yöntemleri:
Ağrılı cinsel ilişkinin tedavisi, günümüzdeki bilimsel çalışmalar ve tedavi yöntemleri sayesinde artık eskisi kadar zor değildir. Lakin sağlıklı disparoni tedavisi için, öncelikle muayenenin alanında uzman bir jinekolog tarafından yapılması önemlidir. Disparoniye neden olan sorun psikolojik kökenli ise hasta cinsel terapiler alabilir. Bunlar çoğunlukla sorunu çözmeye yetecektir. Ancak durum fiziksel nedenlerden ötürü gerçekleşiyorsa çözüm konacak olan tanıya göre değişiklik göstermektedir. Doğru tanı konduktan sonra fiziksel nedenli disparoni tedavisi son derece mümkündür. Eğer disparoniye neden olan problem enfeksiyon ise enfeksiyon tedavisi ile sorun ortadan kaldırılabilir. Ancak neden olan hastalık yumurtalık kisti ya da miyom gibi bir sorunsa cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilmektedir. Ancak bu gibi sorunlar PRP enjeksiyonları ve genital radyofrekans tedavileri ile çözülebilmektedir. Konya Klinik Psikolog.

 İlaç Tedavisi 
Vajinal akıntı ve vajinit gibi şikayetlerde enfeksiyon tedavisi için antibiyotikler ve vajinal ilaçlar tercih edilmektedir. Ancak kişinin şikayetlerine neden olan durumlar over kist ve miyom gibi sorunlarda cerrahi müdahale için genel anesteziye ihtiyaç duyulabilmektedir. Kızlık zarı veya vajinal perde gibi cinsel ağrı yaşayanlara ise lokal anestezi uygulanabilmektedir. Konya Psikolog. Bu tür müdahaleler basit cerrahi girişimlerdir.  Eğer sorun vajinal kuruluk ise vajina içine fitil, krem, jel ve sprey formunda olan ilaçlar uygulanabilir. Ancak bu gibi kayganlaştırıcı maddelerin su bazlı olmasına dikkat edilmesi gerekir. Menopozun neden olduğu sorunlarda ise verilecek olan lokal östrojen içeren preperatlardan çekinmeye gerek yoktur. Bu tür ilaçlar kana geçmedikleri için zararsızdırlar. Konya psikolog.
 Cerrahi Yöntemler
Vulvar vestibulit sendromu genellikle evliliklerin ilk dönemlerinde cinsel ilişkide ağrıya neden olan bir sorundur. Bu sorunu çözmeye yönelik en etkili yöntem ise cerrahi müdahaledir. Vulvar vestibulit tanısı koymak için birtakım testlere ihtiyaç vardır. Ayrıca tespit için ağrıya duyarlı bölgelere de bakılması gerekmektedir. Problemin tanısı kesin olarak konduktan sonra kişiler kısa bir işleme alınırlar. İlk önce kolay ve ağrısız bir şekilde lokal anestezi uygulanır. Ardından vajinal giriş bölgesinin kısmı çıkarılır ve giriş bir miktar genişletilir.  Böylece ağrılı cinsel ilişki sorunu tamamen ortadan kalkacaktır. Buna benzer olarak doğumdan sonra atılan dikişler de olması gerektiği gibi iyileşmezlerse sorunlara neden olabilirler. Bu durumda da cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanacaktır. Bunun çözümü ise vajinal estetik operasyonlardır. Daha önce vajinal daraltma ameliyatı geçiren bazı kişilerin de benzer şikayetleri olabilmektedir.  Bu sorun da yine benzer yöntemler ile çözülebilir. Bazı durumlarda ise kızlık zarının normalden kalın ve sert olduğu görülmektedir. Bu gibi anatomik problemler de cinsel ilişki sırasında ağrıya veya acıya neden olabilmektedir. Böyle bir sorun varsa kızlık zarının alınması gerekebilir. Günümüzde artık vajina darlığı ya da kızlık zarı problemleri gibi sorunlar için lazer operasyonlar uygulanabilmektedir. Konya psikolog.

 Psikolojik Müdahaleler
Ağrılı cinsel ilişki sorunu için uygulanabilecek olan tedavi çeşitleri çeşitlidir. Bazı kişilerde sorunlar fiziksel değil psikolojik kökenlidir. Psikolojik nedenli olan cinsel ilişki problemlerinde ilaç tedavisi uygulamanın herhangi bir faydası olmayacaktır. Bu gibi durumlarda psikolojik yaklaşımlar tercih edilmektedir.  Davranışsal tedaviler, vajinal rahatlamayı sağlayıcı etki gösterdikleri için en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır. Akupunktur tedavileri de kimi hastalar için iyi bir seçenek olabilmektedir. Bunların dışında başka psikolojik tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bir diğer psikolojik tedavi yöntemi ise nöral terapidir. Disparoni sorunu yaşayan kişiler için cinsel terapi uygulanarak da çözüm sağlanabilir. Disparoni sorununuz için Konya Moral Psikoloji’ye başvurabilirsiniz. Konya Klinik Psikolog.